Van stok tot zweep

18 strengen zweep 'zweep10'


Intro
Hoe ik er op ben gekomen weet ik echt niet meer, maar er moest een zweep bijkomen, dit keer wilde ik hem maar weer eens zelf maken, mijn tiende.
Mijn keus vier op een strokenzweep, in dit geval lederen veters, want aaien doen we met vilt en latex, het moest er een worden die niet kietelt maar 'lekker' aankomt.
Ik maakte vaker zwepen, maar deze moest anders worden. In de tachtigerjaren maakte ik de eerste, de vermaarde 'zweep1' die bij velen gevreesd is.
Bij onze plaatselijke schoenmaker kon ik twintig lange lederen veters kopen, de helft schonk ik aan onze vrienden in Fryslân zodat die ook wat te doen kregen ;-)
Ik erger me al jaren aan de vele onzinnige zwepen die er zijn, meestal met te korte handvatten en een bevestiging die het goed functioneren niet mogelijk maken.
Vaak zie je prachtige handvatten, maar ik heb geleerd dat hoe mooier de zweep, hoe slechter hij werkt.....
Een zweep moet een aantal goeie verhoudingen hebben, zo moet het handvat niet te licht zijn en de strengen of riem moet ongeveer 1/4 langer zijn dan het handvat.
Het handvat moet een balans hebben in het midden, dan ligt hij lekker in de hand. Ik compenseerde dat bij de hieronder omschreven zweep door een zware kogel aan het eind te maken.
De eerste handelingen verrichte ik in Friesland, op de werkbank van 'Tristans Farm' zaagde en modelleerde ik het handvat en knipte de veters op maat.
Thuis in Hoogvliet heb ik het geheel, met onderbrekingen, afgemaakt.
Vooral het aanbrengen van de strengen was een rotklus, één voor één moet je ze aanbrengen met 'secondenlijm', ik gebruikte Pattex.
De plaatjes laten eigenlijk voldoende zien, je eigen creativiteit mag je helemaal in de strijd werpen, het kan beslist ook anders dan ik deed.
Ik heb heel veel aandacht besteed aan de bevestiging van de veters (strengen) aan het handvat, dat moet muurvast zitten!
Ik vond kogelketting als versiering voor het handvat wel mooi, dus dat kocht ik. Alleen dergelijke ketting is wel zwaar, dus moest ik dat met voornoemde kogel compenseren.


Materialen
Ik heb bij het bouwen van deze zweep het volgende nodig gehad:
Een houten stok van 40 cm, rond 30mm
lederen veters van 58 cm lang en dik 3x3 mm
kogelketting 8 meter
rubbermatje, ter plaatse op maat gemaakt
Een kapstokkogel van Karwei
Een paar stukjes draagband van een oude camera, maar kan met andere materialen ook.
Pattex secondenlijm ( cyaanacriolaat)
Bison Montagekit
Overige benodigdheden:
een paar pakken met koffiepads, busje zoetjes, diverse wolkjes melk en een paar subjes die daar koffie van maakten.

Zo ging het>>
 Succes! En als je 'slachtoffer' tevreden is dan pas heb je het goed gedaan

 

©JOJA