JOJA- Woordenboek

<<terug

Subspace

Dit is een toestand waarin een sub tijdens het spel in terecht kan komen.
De sub zakt als het ware weg in een soort roes, een beetje zoals bij het gebruik van bijvoorbeeld lsd of andere softdrug. (heeft overigens niks met drugs uitstaande)
Een soort gevoel van zweven of zelfs een beetje het gevoel aangeschoten te zijn van alcohol zijn naast een gelukzalig gevoel de kenmerken voor de sub.
Als het spel goed in elkaar steekt en de dominant de sub een beetje aanvoelt is de kans groot dat subspace optreed. Het ontstaan van dit gevoel heeft als oorzaak de aanmaak van bepaalde stoffen in het lichaam die vrijkomen na het ondergaan van ondermeer pijn.
Vooral het terug komen tot de werkelijkheid moet met zorg gebeuren. De dominant moet omzichtig te werk gaan en zeker de sub niet ruw bejegenen. Laat de sub zo rustig mogelijk terug komen, neem er de tijd voor. De aanwezigheid van de dominant zeer nabij de sub is heel belangrijk omdat er zich mogelijk onvoorspelbare bewegingen bij de sub kunnen voordoen zoals gammel op de benen staan, evenwichtsstoornissen etc. De sub heeft vaak behoefte aan een innige omarming en zal in huilen kunnen uitbarsten. Het in subspace geraken is voor velen een doel in het spel, maar besef wel dat een sub in een diepe subspace zich niet echt meer bewust is van de handelingen die de dominant verricht.


Er bestaan overigens diverse vormen/intenties van subspace. Er is een lichte vorm, waarbij de sub nog contact heeft met de buitenwereld en vaag kan communiceren, een vorm waarbij de sub nog wel dingen waarneemt, maar niet echt goed meer reageert op vragen of geluiden en de vorm waarbij de sub geheel niet meer aanspreekbaar is en feitelijk ook niet echt meer 'aanwezig' is, een soort slaaptoestand waarbij achteraf wel droombeelden voorbij waren gekomen.