JOJA- Woordenboek

<<terug

Stopwoorden

Stopwoorden of stoptekens zijn een heel belangrijk woord in de sm wereld. Je MOET met elkaar signalen afspreken die de ander aangeeft dat er een grens is bereikt of dat er iets niet gaat zoals 'wenselijk' is.
Denk nooit dat je zonder deze afspraken wel aan de slag kunt, het kan heel erg fout aflopen!
Veel afgesproken woorden om het spel midden in een fase meteen af te breken zijn Stop of Genade.
Je kunt dan ook nog afspreken dat bijvoorbeeld Genade betekend om de handeling op dat moment af te breken maar wel weer met iets anders verder te gaan en dat Stop het totale einde van de sessie is. Soms worden er afspraken gemaakt over andere woorden, bijvoorbeeld 'effe' of 'easy' of wat je zelf maar wilt, die inhouden dat je verzoekt om het wat rustiger aan te doen. Natuurlijk roepen subs ook wel eens dingen die moeten leiden tot meer lijden. Zo kan het zijn dat een sub roept: 'O, meester u doet me pijn', maar aan de intonatie is te horen dat de sub eigenlijk wil dat het nog meer pijn gaat doen.
Als de sub een gag in heeft of een kap over het hoofd draagt kan deze moeilijk iets roepen, dus moet je wat anders verzinnen. Een mogelijkheid in dergelijke gevallen is om de sub iets in de hand te geven, een zweepje, een balletje of verzin maar wat. Als de sub dit dan laat vallen moet dat het teken zijn voor de dominant om het spel te stoppen. Overigens is een dergelijke methode meestal niet toepasbaar bij subs die in space geraken want vreemd genoeg houden ze dan vaak een dergelijk attribuut toch nog stevig vast.
Daarom is het altijd van enorm belang dat je ondanks al deze hulpmiddelen en woorden de sub heel goed blijft observeren tijdens een sessie! En bij twijfel: Vraag gewoon de sub of alles goed gaat, dat werkt vaak nog ook.
N.b. Een stopwoord kan ook nadelen hebben. De dominant kan er vanuit gaan dat zolang hij geen stopwoord hoort z'n gang kan gaan. Maar er kunnen omstandigheden zijn waardoor de sub het stopwoord niet kan roepen. Dus nogmaals: Blijf observeren!