JOJA- Woordenboek

<<terug

Collar

Een collar, halsband, heeft meerdere functies. Ten eerste is de collar in de sm wereld een halsband die meer mogelijk maakt bij het spel.
Vaak zit er een O ring aan deze collars en daardoor kan de drager ondermeer worden aangelijnd.

Maar voor zowel de onderdanige als de dominant heeft de collar ook een enorme emotionele functie.
Niet zelden moet de onderdanige (slaaf/slavin) deze collar verdienen. De collar is dan ook vaak nog voorzien van de initialen van de dominant, bijvoorbeeld: 'Mr. Jan'. Ook kan de collar worden gebruikt als een soort 'verlovingsring' of zelfs als trouwring.

Vaak wordt de eerste keer dat de collar wordt omgedaan met een ritueel omgeven. Sommigen hebben meerdere collars, een officiŽle en vaak diverse om tijdens een sm- beleving te dragen.
De persoonlijke collar, met de naam van de meester, zal nooit om de hals van de onderdanige zitten als deze bijvoorbeeld (tijdelijk) is 'uitgeleend' aan een andere dom.
De collar kan van leder zijn gemaakt maar ook is roestvrij staal, al of niet in combinatie met leder een geliefd materiaal.

Collargebruik op chatboxen etc. { }
Het is op chatboxen gebruikelijk dat men aangeeft dat men een collar heeft, al zal niet iedereen zich hier aan houden, het is niet verplicht uiteraard.
Als men de collar ook in het echte leven heeft ontvangen/gegeven, dan is er sprake van een 'officiŽle' verbintenis en dat kan men kenbaar maken door op de volgende wijze de naam te schrijven:
slavin jo {Mr.Jan}  Deze collar draagt in dit geval jo en is haar gegeven door Mr.Jan
Mr.Jan }slavin jo{ Hier geeft Mr.Jan aan dat hij een slavin heeft die hij de collar gaf
Let op de wijze waarop de { } zijn neergezet, de onderdanige staat tussen } {  en de dominant tussen { } .

De oefen- training- beginner- vriendschapscollar [ ]
In gevallen waar de sub nog geen collar heeft gekregen van haar dominant maar wel aan hem of haar verbonden is kan er gebruik gemaakt worden van een beginnerscollar.
In dat geval schrijft men namen zo:
het subje [de Mr.]  Deze collar draagt het subje en heeft daar toestemming voor van haar verzorgende- opleidende D.
De Mr. ]het subje[  Dit kan de D eventueel gebruiken maar vaak wordt dat niet gedaan omdat sommige dominanten meerdere subjes hebben, het zou dan onoverzichtelijk worden.
In diverse landen worden nog andere aanduidingen gegeven, zoals ' of * voor de naam.