Hoi bevooroordeelde

Je bent hier waarschijnlijk terecht gekomen omdat je ondanks je onbekendheid met sm of bdsm op een site bent gekomen die daar over gaat.
Je wilde wel eens zien wat die 'gekken' allemaal bekokstoven of je kwam hier 'per ongeluk' terecht.

Het is heel gewoon als je niks met sm hebt, zou ook niet goed zijn als iedereen dat zou hebben.

Toch wil ik graag iets over 'die gekken' vertellen, je bent nu eenmaal toch hier.

Je denkt waarschijnlijk net als de meeste mensen dat sm-ers stoere binken in lederen pakken zijn die tere meisjes verrot slaan met allerhande zwepen, kettingen en stokken. Ook zul je vermoedelijk denken dat we alle slavinnen vastbinden aan palen of bomen en ze ruw verkrachten. En natuurlijk doet iedereen het met iedereen, ja toch?

Nog een gedachtegang die voorkomt: tegen de wil van het slachtoffer worden de meest extreme dingen met haar (of hem) gedaan.
Nou voldoe je aan al deze ideeën dan ben je dus gelukkig zelf gezond en geen gekke sm-er.

Wat is een sm- er dan wel?
Elk mens heeft zo zijn voorkeuren in het leven, of dat nu op seksueel gebied is of gewoon in het dagelijks leven maakt niet uit.
Je hebt mensen die van domineren houden en dat uitsluitend doen als chef of baas over een team, ze laten zich graag gaan en scheppen er genoegen in de lakens uit te delen.
Zo heb je ook mensen die juist het omgekeerde willen, zich lekker laten sturen, hoeven ze zelf niet te denken (althans zo lijkt het of doen ze het voorkomen).

En zo heb je talrijke 'afwijkingen' bij mensen, de een is gek op lange vakanties, de ander leest liever een boek. Zo zal de ene mens elke dag te vinden zijn in de sportschool terwijl de ander voor de tv hangt of weer anderen houden van feesten en beesten of juist wandelen in de natuur.

Zo is het met sm ook een heel klein beetje. Je hebt mensen die het zich laten domineren helemaal te gek vinden, al of niet met seksuele gevoelens. En gelukkig voor hen zijn er ook mensen die aan deze wensen tegemoet willen komen omdat ze toevallig er van houden een 'baasje te spelen'.
Heel veel mensen hebben in hun jeugd wel eens iets meegemaakt waarbij machteloosheid een kleine of grote rol speelde. Denk aan bijvoorbeeld het 'indiaantje spelen' waarbij dan niet zelden een vriendje of vriendinnetje werd vastgebonden aan een boom of paal.

Er wordt wel eens gedacht dat dit soort jeugdherinneringen van invloed zijn geweest op de latere behoefte aan sm. Het slachtoffer van dit spelletje kan later slavin (subje) worden en de toe brenger een dominant (meester). Maar dit is niet te generaliseren omdat het nooit goed is bewezen en er zat sm-ers zijn zonder deze ervaring.

Alles op basis van vrijwilligheid en respect
Kortom, je kan er niet omheen, er zijn mensen die onderdanige gevoelens hebben, en er zelfs naar hunkeren, en er zijn mensen die deze gevoelens omgekeerd hebben.
Zie het als zoiets van de een wil dansen maar heeft hierbij een partner nodig, de een leidt en de ander volgt.

Bij sm, en dan bedoel ik de echte sm en niet die extreme uitwassen waarbij de onderdaan als waardeloos vuil gezien word, is in principe elke deelnemer even belangrijk en niemand wordt iets verplicht of tegen de zin aangedaan, nimmer!

En nu zie ik je denken: dus toch uitwassen die wel gemeen zijn en dus wreed.
Net als bij seks, en dat kan heel mooi en romantisch zijn, heb je ook extremen die buiten het boekje gaan. Seks als beide het willen is prachtig, als de een het niet wil is het verkrachting. Zo is het bij de goede sm-ers ook, niets wordt gedaan tegen de wil in, sterker nog, de onderdaan geniet van de vernederingen en soms pijn.

Met sm bezig zijn is niet slechts voor één deelnemer, de dominant is niet bezig met alleen maar doen waar hij zin in heeft, hij, of zij, voldoet ook aan de wensen van zijn 'slachtoffer'. Zowel de dominant als de onderdanige zijn heel fysiek en emotioneel met elkaar bezig, meer dan in welke andere 'normale' situatie dan ook. Het constant elkaar aanvoelen, begrijpen en vooral vertrouwen in elkaar hebben zijn onlosmakelijk verbonden met sm.
De een geeft en de ander neemt, niets meer en zeker ook niet minder.
Natuurlijk zal het voor jou als leek vreemd overkomen als een slaaf of slavin kermt van de pijn, natuurlijk zal het je vreemd voorkomen als je ziet hoe een dominant een slavin vernederd of strenge regels toewerpt, dat is te begrijpen.
Je kunt het nog steeds allemaal vreemd vinden, ook al heb je tot hier alles gelezen, daar is ook niet veel aan te doen want sm is ook best moeilijk te begrijpen voor iemand die er niks mee heeft.

Maar voor de liefhebbers van sm, en daar zijn talrijke varianten in, is het allemaal heel duidelijk en het mooiste wat ze is overkomen. Het lijkt gek maar tederheid is een heel belangrijk ingrediënt bij sm. Je bent intens bezig met een mens dat je daarbij niet ontkomt aan een gevoel van tederheid, vertrouwen, genegenheid wellicht maar bovenal het respect voor die ander die graag met jou als 'tegenspeler' aan de slag wil.

Boksen is erger
In sm relaties maak je net als overal ook wel eens breuken mee, gek genoeg leidden die zelden tot rancune, uitzonderingen in het midden gelaten natuurlijk.
Mensen die met sm bezig zijn weten heel goed wat ze doen, ze zijn heel intens bezig en hebben alles heel goed doordacht en zullen veiligheid heel hoog in het vaandel houden, al zal je als leek daar waarschijnlijk anders over kunnen denken. Striemen van zwepen of knellende touwen kunnen je misschien doen denken dat het een wreed gebeuren is, maar ik ben er van overtuigd dat boksen en stierenvechten een heel stuk gewelddadiger is. En gek genoeg wijst niemand op zijn voorhoofd als er in een boksring iemand bloedend neer valt en knock-out gaat.

In de dierenwereld komt het trouwens ook wel voor hoor, daar noemen de paarden die tijdens het paren elkaar in de nek bijten het wel geen sm, maar toch is het daar de pijn die de driften aanwakkert, dus pijn blijft toch weer fijn.
En zo zijn er heel veel dieren die elkaar bijna fijnknijpen op z'n tijd, moet kunnen toch?

En voor het geval je het nog niet helemaal hebt begrepen: iemand die met sm bezig is doet niets tegen de zin in, alles gebeurt volkomen vrijwillig en in het volste vertrouwen. Het fabeltje dat slavinnen in elkaar worden geramd om de dominant te plezieren moet maar eens afgelopen zijn, de slavin bedelt er zelfs om om gepijnigd te worden, zowel geestelijk als lichamelijk.
Als een beoefenaar het sm- gebeuren tijdens een sessie wil stoppen dan is een simpel woord al voldoende, het stopt dan simpel omdat er een ongeschreven regel is dat stop stop is en dat genade genade is, waar kom je dat nog tegen in de 'normale' wereld?

JOJA-Jan.
 

LET OP!
Op alle tekst op deze pagina is een copyright van toepassing
De schrijver is Jan Koopmans.
Mocht je elders, deze of bijzonder gelijkende teksten, aantreffen, geef het dan aan ons door.
Al onze teksten zijn voorzien van een 'Writingsafe' code waardoor de authenticiteit te achterhalen is, ook na overschrijven of wijzigingen. 
Het is niet toegestaan teksten van deze site over te nemen zonder schriftelijke toestemming.

Deze pagina hoort bij www.joja-sm.nl