Wat is nou potdorie eigenlijk sm?

 

 


Vraag het aan honderd mensen en je zult dan honderd verschillende antwoorden krijgen….

En zelfs als je het vraagt aan honderd mensen die met sm bezig zijn zal het zelfde opleveren.
SM, het staat voor Sado en Masochisme, dat wil zeggen sado- domineren, toebrengen, baas, meester etc. en masochist- ondergaan, onderdanig, ontvanger nederig etc.

Het grootste misverstand bij mensen die niets met sm van doen hebben zit vaak in het element domineren.
Men begrijpt niet dat men zo wreed is om iemand te onderwerpen, te vernederen en ja, zelfs pijn te doen!
Vaak vergeet men het maso stukje en denkt niet aan de mensen die dolgraag vernederd willen worden en ja, ook die pijn willen voelen.
En als men dan eenmaal beseft dat er mensen zijn die van pijn en vernedering houden dan verslijt men ze voor gek.
Pijn is toch pijn en doet zeer? Wie wil nou vernederd worden, wie is blij als hij niks te vertellen heeft, dat is toch belachelijk?
Allemaal dingen die voor iemand die er niets mee heeft niet te begrijpen zijn en vaak daarom maar meteen sm als iets afwijkends gaat zien.

Voordat we verdergaan met de uitleg over sm wil ik graag eerst wat duidelijk maken over sm en de verschillende vormen daarvan.
Onder sm worden alle vormen geschaard, soms is dat best wel eens lastig omdat men uit die vele vormen die er zijn de extremen pakt als leek en die dus sm noemt.


Je hebt inderdaad keiharde sm beoefenaars, vaak in dikke krakende lederen kleding met veel kettingen en andere bling bling. Een groot deel van deze groep houd zich bezig met uiterst harde pijnmethoden en niet zelden gaan ze verder dan hun ‘slachtoffer’ wil (‘slachtoffer’ is in werkelijkheid iemand die vrijwillig, omdat hij of zij dat graag wil, zich als zodanig opstelt).

Vaak vindt je extremen, zoals ik dat maar even noem, in de homoscene, wat ook weer niet wil zeggen dat daarom automatisch deze vorm van sm daar normaal is.
Dan heb je de zeer extremen, vaak spelen die met het randje dat leven en dood van elkaar scheidt. Wurgsex, ademreductie, brandmerken, ophangen aan vleeshaken, langdurig onder water houden, ruw schoppen en slaan waar men maar wil, toepassen van uitwerpselen zoals plas, poep, spuug en zelfs kots bij de beleving.

En dan de volgende groep, de ‘bondage groep’ die zich wel met de insteek ‘macht en onmacht’ (sm) bezighouden maar feitelijk geen pijn toepast. Hier bestaat de onderwerping uit het machteloos maken doormiddel van het vastbinden van de onderdanige. Dat kan op heel veel manieren, met touw, ketting, metalen of lederen boeien en/of riemen, speciale werktuigen en noem het maar op. Hierbij is vooral het machteloos maken belangrijk, de pijn is totaal ondergeschikt bij deze beleving, daar gaat het niet om. Ik wil hierbij opmerken dat bij deze vorm van sm heel vaak de dominant/onderdanige niet bestaat. Er zijn beoefenaars die niets hebben met dominantie of onderdanigheid maar het gewoon heerlijk vinden om vastgebonden te worden, ze kunnen dus ook wisselen van plaats, de ene keer zit de een in de touwen en de andere keer de ander.

Er is ook nog het bekende ponyplay, hierbij wordt de onderdanige als een paard/pony opgetuigd en voor een wagentje gespannen of direct met een zadel bereden. Hele groepen doen hier aan, wel een typisch buitengebeuren.

 Natuurlijk zijn er nog meer vormen, die worden vaak sm genoemd en dat kan ook, maar er zijn ook veel vormen die onterecht onder die noemer vallen omdat er geen sprake is van een D/s ( dominant/onderdanig (s= submissive hetgeen onderdanig betekent)) relatie.
Ook worden vaak fetisjen onder sm gesmeten, maar vaak is dat niet terecht. Als je van het aflikken van bijvoorbeeld de laarzen van een dominant houd dan heeft dat nog wel iets wat je D/s kunt noemen, maar geil je alleen maar op rubberen regenpakken dan heeft dat niets met sm te maken.

 

Onze sm
De meest voorkomende vorm van sm zal ik bespreken omdat ik zelf in die groep thuishoor, al meer dan 37 jaar is deze vorm mijn beleving.
Bij deze vorm is een verscheidenheid aan disciplines toepasbaar, alleen zijn er wat afspraken die geen wetten zijn maar wel gerespecteerd worden, dat maakt deze sm vorm zo mooi, en emotioneel waardevol.

Natuurlijk heeft het huidige sm zoals velen net als mij beleven niet veel meer te maken met de oorsprong, niks harde martelpraktijken waarbij de weerloze onderdanige slechts nodig is om pijn te lijden zodat de dominant kan genieten, nee, bij onze sm is dat wel even beter geregeld.

Wat is het uitgaanspunt bij de sm zoals de meesten willen beleven?
De D/s ( de beleving waarbij sprake is van een dominant en sub(missive)) beleving is in onze sm het hoofdingrediënt.
Elke deelnemer bij deze sm gebeurtenis is op basis van vrijwilligheid en vooral gestuurd door een emotie van binnenuit enthousiast met deze levensstijl bezig.
Ja, levensstijl want iemand die echt met sm bezig is doet dat vanuit zijn gevoel dat is ingebakken in zijn of haar genen. Het is sm vanuit het hart, je voelt je er in thuis. Dit in tegenstelling tot de modekreet ‘kinky’, want die doen sm-achtige spelletjes puur voor de kick en alleen als ze een keertje op willen vallen.

Onderdanige
Ik zal beginnen uit te leggen wat een onderdanige ( sub of slavin/slaaf dus) voelt, voor zover ik daar 100% zeker van kan zijn, want ik zelf ben dominant, maar weet ook hoe een sub zich voelt.
Een onderdanige heeft een sterk verlangen naar het afhankelijk zijn van iemand die zij/hij vertrouwt en waar hij/zij een bepaalde affiniteit mee heeft
( *1 lees ook aan het eind van dit artikel even).
Onderdanigen hoeven niet perse in het dagelijks leven ook een onderdanige positie te hebben, sterker nog, veel onderdanigen binnen de sm hebben maatschappelijk een leidende functie.
De onderdanige geeft graag de touwtjes, bijna letterlijk, uit handen. Overgave, dat woord hoor je vaak en dat is ook precies wat er gebeurt.
Afhankelijk zijn van iemand die je wil leiden maar ook wil corrigeren of straffen, dat is de natuurlijke wens van een onderdanige.
Nederigheid kriebelt in hun buik, ze verlangen naar leiding, naar onderwerping, maar wel met de wetenschap dat ze dat aan iemand overlaten die ze ook echt vertrouwen. Soms is er een intens verlangen naar die overgave en eigenlijk even het ‘kleintje’ willen zijn, ze geven hun ziel en zaligheid over aan hun dominant. Ze zijn enerzijds angstig voor een eventuele (pijnlijke) straf die ze hebben opgelopen doordat ze iets fout deden, maar anderzijds verlangen ze er enorm naar.

De onderdanige is vaak in staat om die pijnlijke straf, zweep, cane, klemmen etc. niet meer te voelen als pijn maar als een emotie vanuit hun dominant die het goed met hen voor heeft.
Er zijn zelfs onderdanigen die in staat zijn pijn om te zetten in genot, zij voelen wel de pijn, maar ervaren het als iets fijns.
 
Van nature heeft de mens geleerd pijn als pijn te ervaren en een streling als genot, het had evengoed andersom kunnen evolueren.

Niet zelden heeft een onderdanige al een behoorlijke staat van opwinding na een enkele klap van een zweep.
Hoewel je sm heel gemakkelijk los kunt zien van seks, is er toch best vaak wel een relatie tussen sm-genot en seksueel genot.
De onderdanige is dus iemand die verlangt naar geborgenheid en ook verlangt naar de gevolgen van eventuele ongehoorzaamheid of uitdaging, die opzettelijk plaatsvindt om straf te krijgen.

De dominant
De dominant is iemand die er genoegen in heeft om iemand te leiden, dat kan weer twee kanten opgaan.
Meestal heeft de dominant de behoefte van zichzelf, een meestal ingebakken verlangen dat is opgeslagen in de DNA.
Ook heb je dominanten die dubbel worden aangestuurd. Dit zal ik even nader toelichten:
Een dominant heeft dus vanuit zijn natuur de neiging om iemand te domineren, maar daarnaast kan hij een extra gevoel krijgen omdat hij een onderdanige voor zich heeft staan die dominantie verlangt.
Dan zal hij, onbewust soms, een extra gevoel van dominantie toevoegen omdat hij graag wil voldoen aan de wensen van zijn onderdanige.
Een dominant kan net als de onderdanige wel of niet seksueel opgewonden raken van zijn acties. Vaak is er sprake van een soort ‘geestelijk orgasme’, een benaming die feitelijk ook vertaald kan worden in een uitermate bevredigend gevoel, zonder lichamelijke bevrediging.
Ook zal een dominant, afhankelijk van de verhouding met zijn sub(s), er genoegen aan beleven om leiding te geven aan die onderdanige, hij laat ze graag dingen beleven om enerzijds zelf te genieten maar weet ook anderzijds dat de sub hier van geniet.

De beleving, emotie en de oersterke band, of kan het ook zonder?
Zoals ik reeds aangaf; sm zit in je genen, je bloed, je hoofd en het blijft daar, je zult er iets mee moeten doen of anders ongelukkig oud worden.
Ik heb makkelijk praten, ik heb een ( huwelijks) partner die net zo bevlogen is van sm, dat is voor ons beide een bewuste keus voor elkaar geweest.
Maar heb je geen sm partner dan begint meteen probleem nummer een al.

Want, als je echt sm in je genen hebt dan zoek je niet iemand die je even voor een keertje kunt domineren of laten domineren over je. Sm is namelijk heel wat meer dan een mattenklopper en een grote mond, het ontstaat in je emotie en is niet tegen te houden.
Je hebt een verlangen naar sm dat niet eens vergelijkbaar is met iets anders. Het is sterker dan sterk, soms zou je liever een gelijkgestemde partner vinden dan de jackpot in een loterij.

Partner
Het vinden van een gelijkgestemde partner, als je er geen hebt, is niet eenvoudig. Het is nog moeilijker als je een levenspartner hebt die niets met sm heeft en jij wilt daarnaast een sm- partner.
Je loopt dan tegen heel wat obstakels en emoties aan.
Je houd erg veel van je ‘gewone’ levenspartner maar je kunt ook niet zonder sm….
Ik kan op basis van ervaringen en wat ik hoor en zie wel vertellen dat meestal op langere termijn sm gaat winnen en een relatie eindigt als de partner de ander verbied om zich actief met sm bezig te gaan houden.
Gelukkig kunnen veel relaties in stand blijven omdat de partner zonder sm gevoelens de ander de gelegenheid geeft om sm elders te beleven.
En zo komt het regelmatig voor dat we sm-ers aantreffen die hun emotie beleven met een sm-partner die niet hun levenspartner is. Daarnaast kunnen zij dan ook nog dolgelukkig blijven met hun ‘gewone’ partner.

Je hebt een partner nu
Een partner vinden is slechts deel een van het verhaal, nu nog afwachten of de klik er is.
Het is net als in het ‘gewone’ leven heel belangrijk dat je meteen voelt of iets goed is, als je dat hebt bij de ontmoeting met je sm- partner dan kun je er bijna zeker van zijn dat het heel mooi gaat worden. Wel ontzettend belangrijk is dat die klik er van beide kanten is, dus niet alleen bij jou maar ook bij die ander, anders werkt het nog niet.
Als blijkt dat die klik er is dan kan men maar het beste even de stoomtrein nemen en niet de TGV want geduld en goed doorpraten en doen is belangrijker dan grote stappen en nooit meer thuis.

Verken elkaar, ontdek elkaar, bespreek wat wel en wat niet, waar liggen zachte grenzen en waar de harde.
Je zult ontdekken dat sm niet een ‘spelletje’ is tussen een paar mensen en wat zweepjes en touwtjes, het gaat meestal nog dieper qua emotie dan een normale liefdesrelatie, eng he?

Ja echt eng?
Erger dan een liefdesrelatie, dat is nogal wat.
Toch hoef je niet meteen te gaan steigeren want het eet elkaar niet op, althans dat hoeft niet.
Ook als je thuis een liefdespartner hebt en je elders met je sm partner de beleving in wilt gaan zul je voor een intense beleving toch echt ook ‘iets’ met die sm-partner moeten hebben.
Natuurlijk bestaat het ‘even’ een paar meppen verkopen omdat dat verlangt werd best wel, maar is dat de ware sm gedachte?
Neen is het keiharde antwoord, om intens en vanuit gevoel sm te kunnen beleven samen zul je een bepaalde ‘verliefdheid’ jegens je sm- partner moeten hebben. Een bepaalde ‘vrijage’ moet er zijn, je moet diep in elkaar kunnen en willen kruipen, het is uiteindelijk geen partijtje tafeltennis.
Die onderlinge verstandhouding en liefde voor elkaar moet er zijn omdat je bij een intense sm- beleving zo als mens bezig bent dat elke vorm van zakelijkheid verdwijnt, je handelt puur uit emotie en daarbij blijf je gefixeerd op je partner die ook mens is en diezelfde emotie heeft of krijgt.
Je moet soms zo in de ‘geest’ van die ander kruipen om dingen te begrijpen, te weten, te voelen, aan te brengen, te schenken en dus te beleven, dat een vluchtige kennis van elkaar niet voldoende is.
Sm kun je nooit doen met iemand die je nauwelijks kent, iemand die je niet echt mag of iemand die er niets mee heeft, sm doe je met volledige overgave, dat geldt voor zowel de D als de sub.

Alleen meppen?
Natuurlijk weet iedereen die al een poosje aan sm doet allang dat sm niet zomaar wat slaan is, sterker nog, het kan zelfs helemaal zonder meppen!
Ja, natuurlijk komt er meestal wel een corrigerende ‘tik’ bij kijken, maar ook met alleen domineren en onderdanig zijn kan men heel ver komen. Vooral een onderdanige kan door woorden, signalen en bewegingen al heel veel beleven, dan hoeft de zweep er helemaal niet bij te zijn.
Voor sommigen is het alleen maar ergens op een strafbankje of andere plek zitten of staan al een enorme beleving. Het vernederen alleen al kan voor een onderdanige de ultieme beleving zijn. ‘Mindplay’, een benaming voor een heel breed begrip, het is een prachtig gebeuren waarbij de fysieke pijn ondergeschikt is aan het hele gebeuren.
Met woorden en gebaren de onderdanige aansturen, in verwarring brengen, doen zweten, lachen of toch ook net weer niet, het kan allemaal met mindplay, het werken of eigenlijk spelen met iemands emoties.

Emotioneel voldaan
De sm zoals wij die beleven en ondergaan is meer dan een geestelijke en fysieke inspanning, het is een combinatie met elke zenuw in het lijf, de hersens, het hart en die van je sm-partner. Soms zijn gevoelens niet te beschrijven, soms kun je die niet duiden, je kent ze alleen zelf en delen gaat niet. Regelmatig eindigt een beleving als een soort trance, een weldadig gevoel wat je enerzijds versuft maar je anderzijds oersterk maakt, je kunt de hele wereld weer aan.

Onze sm beleving bestaat dus niet uit stoere gezichten, glimmende kettingen, gummiknuppels, geschreeuw, krakende lederen broeken met soldaten ‘kissies’ en zeker niet uit respectloos aftuigen van mensen.
Het vooroordeel ten aanzien van sm is nog groot, helaas nemen maar weinig mensen echte kennis op over sm, de meesten baseren hun mening op wat ze zien op tv of haren van anderen.
Op tv zul je nooit een echte sm beleving zien, dat trekt geen kijkers. Alleen de uitwassen, de extremen en vooral als er een misdrijf in verband mee kan worden gebracht doet tv- stations smullen.
Ik heb zelf twee maal meegewerkt aan een tv film, samen met mijn partner, het was op zich niet echt slecht, maar ook toen wilde men eigenlijk alleen de sensatie zien en niet waar het echt om gaat.
Dat is waar wij als sm-ers vaak tegen moeten knokken, het is ook vaak de reden waarom partners van mensen die graag sm in hun leven willen het afkeuren en verschrikkelijk vinden dat hun liefje ‘ineens’ zo gek wil doen.
Toch is sm iets waanzinnig vredelievends, men heeft enorm veel respect voor elkaar en de simpele woordjes ‘vertrouwen’ en ‘overgave’ hebben daar heel wat meer waarde en kracht dan bij menig ‘gewone’ relatie.

*1
Ik kom nog even terug op *1 aan het begin van dit epistel.

Er bestaan ‘sm relaties’ die anders zijn dan gebruikelijk.
Zo kennen we naast de normale dominant, waar we het steeds over hebben, ook de dominante sadist, die het totaal niet uitmaakt wat een onderdanige wel of niet wil. De ‘onderdanige’ kan in zo’n geval wel totaal niet houden van pijn, maar het ondergaan omdat haar meester dat nu eenmaal wil en hij of zij na die pijn weer zo lief is. We keuren dit niet af, maar we hebben er zelf niets mee.

Ik hoop met bovenstaande ook voor mensen die niets met sm hebben iets te hebben geschreven wat ze verder helpt als ze geconfronteerd worden met sm. Heus, we zijn geen onmenselijke wezens, sterker nog; we zijn wezens waar juist de menselijkheid en het welzijn van iedereen voorop staan.
Mr.Jan - JOJA

 

 

 

Deze pagina hoort bij www.joja-sm.nl

 


 

 

website hit counters
Cobalamin