Martelkamer

 

Martelkamer, een naam die nog uit de vroege tijd der mensheid komt. Eigenlijk ook totaal geen goeie naam voor een ruimte waar serieus sm beoefend wordt.
Meestal hebben we het over speelzolder- of ruimte. Of als je dat geluk hebt kun je een speelkelder of zelfs een heel speelkasteel bezitten.
Martelkamers zijn het bekendst geworden in de tijd van de heksenvervolging, de inquisitie wist er wel weg mee.
Met allerlei verschrikkelijke marteltuigen werden mensen vaak tot de dood er op volgde gemarteld voor iets dat ze meestal niet eens hadden gedaan.
Als een vrouw eenmaal het predikaat had heks te zijn dan werd daar, tot groot genoegen van de heren van de inquisitie, verschrikkelijk mee 'gespeeld'.
Vaak werd het een schouwspel, zeker als vrouwen het slachtoffer waren, waar men enorm van genoot. Vaak begon het met 'lichte' pijntjes, een beetje de nagels uittrekken of zo, maar later ging het er wel wat wreder aan toe. Zowel mannen als vrouwen werden soms letterlijk gekliefd door een houten piramide waar men ze op lieten stuiteren, je kunt wel raden waar die punt in ging?
Maar ja, dit soort martelingen gebeuren gelukkig (formeel) niet meer.
Daarom is de naam voor een sm-speelruimte vaak anders omschreven, al moet ik zeggen dat 'martelkamer' ook wel leuk klinkt.
De huidige speelruimten voor sm zijn een stuk vriendelijker, al heeft men vaak als decoratie toch nog wel wat oude enge dingen gebruikt.
Groot probleem voor velen is niet zozeer de inrichting maar meer de plaats en ruimte zelf.
Woon je in een flat dan is een slaapkamertje wel om te bouwen tot iets leuks, maar ja, dan mag een subje niet te veel kermen want dan krijg je de cavalerie op bezoek, en ga het dan maar eens uitleggen allemaal.

In laagbouw heb je vaak het zelfde probleem, wat geluid aangaat, maar dat is wel beter op te lossen. Een zolder is het meest ideaal, zeker als je bij de dakbinten kunt komen om bevestigingen aan te maken. De wanden met de buren kun je wel isoleren, dat is vaak goed te doen met glaswol en een dubbel wandje. Wel moet je er weer rekening mee houden dat als je de dakbinten gebruikt die vaak doorlopen bij de buren. Het staat wat slordig als je subje aan een takel bengelt en bij de buren wiebelen de lampen.
Heb je echt de ruimte en geen last van buren dan ben je spekkoper en kun je lekker uit de voeten.

Wat moet er allemaal zijn?
Ik ben geneigd om een beetje sarcastisch te roepen dat er een EHBO trommel moet zijn, maar ik hou me in, al moet die er overigens wel zijn ;-)
Eventuele zware objecten, zoals een andreaskruis, een draaischijf, opklapbare bondagetoestellen etc. moet je wel aan een muur bevestigen die sterk genoeg is.
Een draaischijf aan een gipsen wandje zal al snel tot resultaat hebben dat je achter je subje aan moet rennen die vastgebonden aan die schijf richting Appelscha rolt.
Gebruik het liefst keilbouten van redelijk zwaar kaliber en dan als het mogelijk is in betonnen muren. Denk er aan dat je te maken hebt met 'bewegende' constructies en dat bouten in muren daardoor wel eens kunnen lostrillen. Vaak kun je dit voorkomen door eerst op de muur een soort vaste plaat of balk(en) te bevestigen die je tevens voorziet van bijvoorbeeld constructielijm.  Die lijm zorgt dan voor een absoluut direct contact met de muur en zal daardoor voorkomen dat de bouten in de muur kunnen bewegen.
En ja, wat je verder in je speelruimte plaatst is afhankelijk van je wensen, je budget, de ruimte en fantasie.
Een leuke wand maken met al je kleine spullen is ook heel mooi, netjes de boeien, zwepen en ander speeltuig gerangschikt, werkt prettig en staat ook nog leuk.
Een klein zithoekje is ook heel prettig, een onderbreking van het spel is soms best wenselijk en dan is het prettig dat je in de ruimte even kunt ontspannen. Natuurlijk kun je het nog verder opleuken met een barretje, koelkastje en eventueel airco, maar daar was je vast zelf al opgekomen.

Maar je hebt die ruimte niet, wat nou?
Creatief zijn is echt heel belangrijk als je geen kelder, zolder of waterdichte tuinschuur bezit.
Maar gelukkig kun je ook onopvallende speelruimtes maken.
Neem de gemiddelde woonkamer. Wat haken (liever ogen, is veiliger) op strategische plekken is vaak best wel mogelijk. Hang er desnoods voor de show wat hangplanten aan, ik roep maar wat.
Het klinkt gek, maar zelfs een andreaskruis kun je best in de woonkamer aan de muur maken, doe je net of je middeleeuwse spullen verzameld.
Nee gekheid natuurlijk, maar het kan wel.  Ik heb eens gezien hoe iemand een grote kast verschoof, die stond op rolletjes, en zowaar kwam daar achter vandaan een hele muur met spullen, inclusief een kruis!
De eettafel kun je overigens, mits het een beetje stevige is, voorzien van mooie ogen aan de onderzijde van het blad, leg uit aan de eventuele visite die zo'n bevestigingspunt ontdekt dat dat er aanzat bij aanschaf en je hebt geen idee waar het voor dient, misschien om de paraplu er aan te hangen?
Alles valt of staat met wat je kan, wilt en durft. Zelf hebben we duidelijke en beslist zichtbare sm middelen in onze woonkamer, zelden vraagt er iemand uitleg over. Wij verkeren in de riante omstandigheid dat we gewoon kunnen zeggen waar het voor dient. Uitzonderingen zijn de kleinste kleinkids, maar die geloven net als in sinterklaas ook nog steeds dat het allemaal te maken heeft met de hobby van oma; 'kleden weven'.
Je kunt vaak best wat spelmateriaal maken dat wat groter is, als je er maar een berging voor hebt. Een paar speciale krukjes, met of zonder prikzitting en dergelijke, zijn simpel op te bergen in een kast of schuurtje toch?
Er zijn massagetafels die je in kunt klappen en vervolgens als een soort koffertje overal mee naar toe kunt nemen. Die tafels zijn gemakkelijk te voorzien van wat haakjes en passen vast wel in de meterkast of andere bergruimte (O, jee, krijg ik last mee want de meterkast moet altijd vrij blijven).
Ik begon al met het woord 'creatief' en dat is terecht want zonder deze eigenschap kom je niet ver als je moet improviseren. Gelukkig zijn de meeste dominanten wel creatief, en zo niet, dan zal de sub dat moeten zijn, uiteindelijk is die ook de 'belanghebbende' toch?

Je kunt niks thuis doen
Tja, val je onder dit kopje dan heb je een probleem.
Als er thuis niet te spelen is houdt het op, maar ja, een beetje kan vast nog wel in de slaapkamer toch? (wat touw en zweepjes in het nachtkastje)
Er zijn dan alleen nog maar mogelijkheden buitenshuis. Maar ja, waar dan?
Je kunt natuurlijk een donker bos opzoeken en wat spijkers of haakjes slaan in die honderdjarige  ouwe eik, maar in een land met 16 miljoen inwoners komt er al snel iemand voorbij.
Heb je vrienden die dezelfde genen hebben dan kun je misschien daar de ruimte lenen of zelfs gezamenlijk gebruiken.
En dan zijn er natuurlijk nog clubs en verenigingen die vaak speelgelegenheid bieden. Dat doet JOJA ook elke maand met hun meetings.
Het is dus een kwestie van keuzes maken en toch vooral creatief blijven denken als je met een ruimteprobleem zit. Soms kan een dakkapel op je huis soelaas bieden, maar ja, dat kost geld en het moet ook nog praktisch toepasbaar zijn.

Soms is het dus best tobben, maar anderzijds kan het ook heel spannend zijn om speelgelegenheden te vinden, want dat bos kan natuurlijk soms ook wel, en die veraf gelegen ru´ne is ook wel wat, ja toch?

Jan-JoJa

 

 

Deze pagina hoort bij www.joja-sm.nl

 


 

 

website hit counters
Cobalamin