Wat de een lukt, lukt vaak de ander op precies dezelfde manier niet

Mensen zijn eigenlijk de minst stabiele organismen die er zijn, de gemiddelde machine is stukken stabieler en betrouwbaarder. Gelukkig is dat een voordeel en geen nadeel, want juist die instabiliteit en, noem het gerust  flexibiliteit, maakt het mensenleven vaak zo interessant en boeiend.
Wat de een mooi vind kan de ander helemaal niks vinden, en dat geldt voor enorm veel andere dingen ook. Waarom is men niet verliefd op iedereen? Simpel, je voelt niet bij iedereen datgene wat je graag wilt voelen. Waarom kan de ene onderwijzer wel een klas stil houden en bij de andere is diezelfde klas een zooitje terroristen.

Ook in de bdsm
Sm doe je met meerdere mensen, minimaal met z’n tweeën en zelden of nooit alleen, want vaak is de wens nu eenmaal D/s (een samenspel tussen een Dominante en een onderdanige beleving). Kijken we naar een onderdanige, die een sterke drang heeft zich ook onderdanig op te stellen en graag afhankelijk is, al of niet totaal, van een dominant, dan zal men ontdekken dat deze sub ( sub= submissieve= onderdanig) niet naar iedereen het onderdanige gevoel heeft en er ook geen gehoor aan geeft. Eigenlijk net zoals in het gewone leven, je wil niet met iedereen op stap. Dat zelfde geldt ook voor de dominant (D), deze zal beslist niet met elke onderdanige aan de slag kunnen. Ja, natuurlijk zijn er ‘hongerigen’ die niet zou nauw kijken en alles wat sub is wel willen oppakken, maar dat is dan meestal niet erg duurzaam en stopt na een poosje. Dit laatste geldt overigens ook voor  hongerige subjes.

Hoe komt dat nou?
Waarom heb je die ‘chemie’ wel naar de een en niet naar de ander? Ik ben wel psychologisch ‘onderlegd’ maar hier een antwoord op vinden is geen mensenwerk. ‘Op elk potje past een dekseltje’ is een spreuk die een waarheid is als een koe. Wel is het zo dat op elk potje soms meerdere deksels passen, maar er is er altijd maar één die goed past. Ze zal subje A wel passen bij Dom. B, maar nog beter bij Dom. A. Dat kan komen door een bepaalde chemie, die onderling heel sterk is. Waar die door ontstaat is niet echt goed uit te leggen maar er zijn wel wat dingetjes over te vermoeden. Ik ga proberen het vanuit de ogen van een dominant te vertellen, is handiger voor me omdat ik toevallig dat ook ben;-)
Als dominant heb je bepaalde ideeën over wat je graag wilt, bij wat je je goed voelt en bij wat je opwind, al of niet gesteund door seksuele prikkels. Zoals met alles, de een houd van pizza, de ander van bami en de een wil vissen en de ander biljarten, zo zal de dominant ook een bepaald verwachtingspatroon wensen bij zijn/haar sub. Elke sub past wel bij een D en elke D zal zijn juiste sub wel ooit treffen. Je hebt verschillende criteria natuurlijk, je hebt dominanten die het puur om fysieke handelingen gaat, de zweep, touw, klemmetje hier en daar, maar je hebt ook dominanten, gelukkig maar, die het om wat meer gaat dan alleen dit. De fysiek ingestelde dominant zal zich meteen lekker voelen bij een subje met een ‘goddelijk’ figuur en sensuele uitstraling, hij gaat z’n gang maar. Wil je echter dieper de D/s in dan is het uiterlijk een heel stuk minder belangrijk, dan gaat het veel meer om de interactie, het aanvoelen, het onderlinge begrip en over het echte gevoel bezig te zijn met een D/s, een gebeuren wat gebaseerd is op basis van ‘ongelijkheid’ maar feitelijk vanuit een verstandhouding van gelijkheid.
Die ‘click’ die ‘chemie’, nogmaals, een raadselachtig iets waar je slechts vermoedens en een paar kleine feitjes over kunt melden. Zoals je in het dagelijks leven ineens liefde op het eerste gezicht kunt hebben, soms onverklaarbaar, zo kun je dat ook in de sm hebben. Vraag het aan iemand die die liefde op het eerste gezicht had, je krijgt slechts het antwoord; ‘hij/zij is zo leuk en we passen zo goed bij elkaar’.

Wat er goed past weten de betrokkenen meestal niet te verwoorden, is het de oogopslag, die leuke lach of toch weer dat mooie lijf?
In de sm is dat nog wat sterker en zijn er nog meer  onverklaarbare ingrediënten nodig om een perfecte D/s te ontwikkelen. Als een sub gek is op harde zwepen en een ongenadig pak rammel en de dominant denkt er net zo over zou je denken; ‘dat is koek en ei’, maar het kan totaal anders liggen. Om een goeie D/s ‘neer te zetten’ (rare term eigenlijk) is meer nodig, slaan kan iedereen, zelfs een bootwerker die niets met sm heeft. Als je een sub in de ogen kijkt omdat het jouw ding is haar te doorgronden en zo als het ware in haar binnenste te kijken en ze geeft niet de juiste reflex of begrijpt het niet, dan heb je alweer een punt waarop je elkaar niet raakt. Datzelfde kan ook met woorden het geval zijn, komen de onderlinge, vaak emotioneel geladen woorden bij de ander binnen als koeterwaals of larie dan werkt er alweer iets niet goed. En zo is het echt met alles, de reactie op een actie kan anders zijn dan degene die de actie doet had verwacht. Een aanraking, zacht of pijnlijk veroorzaakt een reactie bij hem of haar die dit ontvangt. Komt die actie overeen met het verwachtingspatroon van de gever ( de D) of is er een reactie die totaal anders is? Door een reactie die anders is dan waar de D op uit is kan er alweer sprake zijn van gebrek aan chemie, al hoeft dat ook weer niet perse bij elke reactie meteen het geval te zijn.

Wanneer is die chemie er dan wel?
Over het wanneer en hoe valt weinig concreets te zeggen, als de chemie er is hoef je dat niet meer hardop te zeggen of uit te leggen, je voelt het en beleeft het. Je partner in de sm, of meer, voelt wat je bedoeld, weet wat je wilt en reageert zoals past bij degene die een reactie oproept. Het is bij de juiste chemie van twee of meer mensen altijd zo dat het van beide kanten komt, alleen de chemie naar iemand hebben kan niet, simpel omdat er nooit een reactie kan komen die gelijk is aan het verwachtte.
Als een gelaatsuitdrukking, hoe subtiel ook, voldoende is om je (sm) partner te sturen en als opdrachten of wensen hierdoor meteen in vervulling gebracht worden, dan kan er sprake zijn van een goeie chemie. Zou een subje slechts aan de wensen van de dominant tegemoet komen omdat hij/zij dat nu eenmaal wenst, of omdat dat subje gewoon op genieten uit is, hoe dan ook, dan zal dat meteen gemerkt worden door de dominant want onmiddellijk zal die chemie wegvallen. Chemie of een click kun je niet spelen of inbeelden, het moet er zijn en is het er niet dan is het er ook niet.

Stel dat een subje echt alles wil doen voor een dominant, zelfs als hij de opdracht zou geven iets heel geks te doen, bijvoorbeeld naakt en geboeid in de metro stappen ( ben ik tegen, want je confronteert velen ongewenst met iets wat niet hoort, ook kinderen), als een subje dergelijke opdrachten meteen uitvoert kun je spreken van een sterke chemie, want zou die D/s minder sterk zijn dan doet dat subje het beslist niet. En dat is ook precies wat er gebeurd, de sub zal dit voor de ene D wel doen en voor de andere beslist niet! Harde grenzen worden weggenomen bij de juiste click, zachte grenzen worden keihard bij het ontbreken van deze click.

Vraag me niet waarom een click/chemie er is, ik gaf wel wat ingrediënten aan, maar door wat het nou precies komt is me ook niet echt duidelijk, je voelt iets maar weet het niet te omschrijven. Je gaat voor elkaar door het vuur, je hebt onzichtbare draden aan elkaar vastzitten, er is een interactie en iets heel sterks aanwezig wat niet met woorden is uit te leggen.

Samenvattend kun je dus stellen dat er bij de juiste chemie heel veel kan en ook heel veel te genieten en te beleven is. De echte chemie heb je niet zomaar, je kunt niet zomaar even rondkijken en de goeie er uit pikken, het moet ten eerste van twee kanten komen en ten tweede moet je elkaar ook nog maar net even tegenkomen. Maar kom je het tegen, koester het dan want het is iets wat je niet elke dag tegenkomt.

Als je die nou niet hebt?
Er zijn legio D/s relaties die lopen als een tierelier terwijl de intense chemie er niet echt is. Ook dat kan, want mits je op elkaars lijn zit kun je heel goed een mooie D/s neerzetten zonder meteen heel diep te gaan, als er maar enige vorm van affiniteit is. Dus altijd beslist nodig is die chemie niet, want ook zonder is er wel een sm- sessie neer te zetten. In situaties waar bijvoorbeeld sprake is van een ‘relsub’ (ik moet er niet aan denken brrr.) is vaak niet de echte chemie aanwezig, de sub is meer uit om ‘veroverd’ te worden en ziet daarbij de emotionele kant een stuk anders. De dominant van zo’n subje moet alle zeilen bijzetten om hem of haar te temmen, simpel omdat het vaak een puur fysiek gebeuren is waar het meer draait om spelen met macht van beide dan overgave door de sub.
Toch kan dit voor sommigen ook wel werken, de sub, die in het geval van een relsub feitelijk een halve dominant is, wil zich laten overmeesteren, ook geestelijk, en de dominant werkt zich, al dan niet met plezier, in het zweet om de sub te krijgen die hij wil. Als beiden zich daar in kunnen vinden is er niks op tegen, ieder doet aan sm op zijn of haar eigen manier.

Je kunt dus best zonder een intense chemie aan sm doen.
Het lijkt me zelfs mogelijk om uiteindelijk ook een bepaalde chemie te ontwikkelen, dus wat er niet (meer) is toch creëren. Je kunt door het regelmatig met elkaar de sm beleving te koesteren van lieverlee een gevoel ontwikkelen waardoor er een bepaalde chemie ontstaat. Wellicht is die chemie anders dan die ‘liefde op het eerste gezicht’ maar je kunt er wel goed mee voort. 
En er mee voort moet je wel, want als sm eenmaal in je bloed zit, dat is meestal al vanaf je geboorte, dan gaat dat er niet meer uit, sm stop je nooit, je stopt pas met sm als je zelf ook stopt met leven.
Een heel verhaal dus over de click en chemie, een verhaal waar je over door kunt gaan en waar anderen soms anders over kunnen denken, maar ook een verhaal waarbij ik kan bogen op ervaringen met die chemie, dus geen uit de lucht gegrepen verhaal maar een story met onderbouwing. Doe er je voordeel mee, steek er wat van op, vergeet de dingen die niet bij je passen maar onthoud dat wat in de roos was.

Mr.Jan PijnlijkTeder (JOJA)

 

LET OP!
Op alle tekst op deze pagina is een copyright van toepassing ©
Mocht je elders, deze of bijzonder gelijkende teksten, aantreffen, geef het dan aan ons door.
Al onze teksten zijn voorzien van een 'Writingsafe' code waardoor de authenticiteit te achterhalen is, ook na overschrijven of wijzigingen. 
Het is niet toegestaan teksten van deze site over te nemen zonder schriftelijke toestemming.

Deze pagina hoort bij www.joja-sm.nl

 


website hit counters
Cobalamin